Ποια είναι η μελλοντική τάση ανάπτυξης του PCB;

- 2021-07-06-

Από πού προέρχονται οι πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων σήμερα;

Για την αγορά PCB και την αγορά συναρμολόγησης PCB, αυτό το σύνολο αριθμών είναι πολύ πειστικό: περίπου το 50% όλων των PCB που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, το 12,6% από την Ταϊβάν της Κίνας, το 11,6% από την Κορέα και σημειώνουμε ότι το 90% των η συνολική παραγωγή PCB και PCBA προέρχεται από την περιοχή Ασίας -Ειρηνικού, με τον υπόλοιπο κόσμο να αντιπροσωπεύει μόνο το 10%. Ωστόσο, τόσο η Βόρεια Αμερική όσο και η Ευρώπη αυξάνονται τώρα, κυρίως επειδή το κόστος παραγωγής σε αυτές τις περιοχές έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τι είδους νέο PCB θα βγει;

Η Formaspace, κορυφαίος προμηθευτής προηγμένου βιομηχανικού εξοπλισμού που κατασκευάζει, συναρμολογεί και δοκιμάζει PCB, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ακούγοντας τους πελάτες της και προσφέροντας το όραμά της για το μέλλον των PCB. Σύμφωνα με το Formaspace, οι ακόλουθες πέντε τάσεις θα καθορίσουν το μέλλον των PCB.

Τάση 1: Υποστρώματα PCB με ενσωματωμένη προστασία ESD για την αποφυγή προβλημάτων ESD κατά τη συναρμολόγηση και δοκιμή.

Τάση 2: Προστασία των PCB από χάκερ, για παράδειγμα, με την ενσωμάτωση κλειδιών κρυπτογράφησης στο υπόστρωμα του PCB.

Τάση 3: PCB που μπορούν να αντέξουν υψηλότερες τάσεις, κυρίως επειδή καθαρά ηλεκτρικά οχήματα φέρνουν μαζί τους ένα υψηλότερο πρότυπο τάσης (48 V αντί 12 V).

Τάση # 4: PCB με μη συμβατικά υποστρώματα για εύκολη αναδίπλωση, κύλιση ή κάμψη (παρά την προφανή έλλειψη προόδου σε αυτές τις τεχνολογίες, έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικά από την εμφάνιση των καμπύλων οθονών).

Τάση 5: Πράσινο, πιο βιώσιμο PCB, όχι μόνο όσον αφορά τη χρήση υλικού (αφαίρεση μολύβδου), αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των συσκευών σε αυτά.

Πώς είναι η αγορά παθητικών εξαρτημάτων;
Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Market Research Future, η αγορά παθητικών συσκευών αναμένεται να αναπτυχθεί με έναν σύνθετο μέσο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 6% από το 2018 έως το 2022, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1. Τα παθητικά εξαρτήματα δεν περιλαμβάνουν μόνο αντιστάσεις, επαγωγείς, διόδους , κ.λπ., αλλά και το ίδιο το PCB. Στην πραγματικότητα, αυτό το ποσοστό είναι πολύ σύμφωνο με τον ρυθμό ανάπτυξης που ανέφερε ο σύμβουλος έρευνας αγοράς Technavio.

Πώς είναι η αγορά ενεργών συστατικών;
Η αγορά ενεργών συσκευών, όπως συσκευών ημιαγωγών και οπτοηλεκτρονικών συσκευών, θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό 10% και 6%, αντίστοιχα, από το 2018 έως το 2022 σε σύγκριση με τις παθητικές συσκευές (βλ. Σχήμα 2). Όλα αυτά σχετίζονται με τη μικρογραφία συσκευών. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση μόνο για μικροσκοπικούς αισθητήρες και ενεργοποιητές και τα έξυπνα ηλεκτρονικά προϊόντα υιοθετούν την τεχνολογία MEMS σε μεγάλο αριθμό. Οι κύριοι οδηγοί της αγοράς ενεργών συσκευών είναι τα smartphone, τα αυτοκίνητα, τα βιομηχανικά μηχανήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Ποιες νέες μέθοδοι παραγωγής PCB αναμένεται να χρησιμοποιηθούν;
Το Formaspace προσφέρει επίσης πληροφορίες για νέες μεθόδους παραγωγής PCB και οι μελλοντικές γραμμές εταιρειών PCB μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από τον τρόπο που παράγουμε PCB σήμερα.

Τάση # 1: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην εποχή των smartphones και της μεγάλης χρήσης φορετών, τα PCB θα γίνουν μικρότερα και πιο συμπαγή.

Τάση 2: Επειδή οι μικροελεγκτές θα γίνουν πιο έξυπνοι (για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένα αντικείμενο στο δρόμο είναι ένα τούβλο ή ένα μικρό κουτί από χαρτόνι), τα PCB θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτόν τον νέο τύπο μηχανικής μάθησης και να διευκολύνουν νέες μεθόδους ελέγχου συμμόρφωσης.

Τάση 3: Οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδευτούν να συναρμολογούν και να δοκιμάζουν νέα PCB χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Τάση 4: Το ακρωνύμιο "PCB" σημαίνει "πίνακας τυπωμένων κυκλωμάτων" και σήμερα η λέξη "εκτύπωση" αποκτά νέα σημασία. Η τρισδιάστατη εκτύπωση PCB είναι πολλά υποσχόμενη, για παράδειγμα, για τυπωμένα υποστρώματα μίας χρήσης, αισθητήρες και κυκλώματα επεξεργαστών.

Τάση 5: Η συναρμολόγηση χεριών θα συνεχιστεί στο μέλλον. Ακόμη και για μικρές παρτίδες, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για συναρμολόγηση μηχανών, η οποία μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, ενώ η μικρογραφία καθιστά τη χειροκίνητη συναρμολόγηση σχεδόν αδύνατη.